Какво е Визуална Идентичност?

Поставяме началото на нашия блог със статия, посветена на нашата най-голяма сила и страст - Визуалната идентичност.

Твърдо сме убедени, че Визуалната идентичност е една от съставните части на един бизнес и играе фундаментална роля в успешното развитие на всеки един бранд. Именно затова съветваме всички, планирали да изграждат свой бранд или компания, да обърнат специално внимание на идентичността му/ѝ, за да положат стабилни основи за позициониране на пазара.

— А какво всъщност представлява визуалната идентичност?

Ако трябва да сме максимално кратки и да обобщим, визуалната идентичност е съвкупността от всички графични елементи и материали, които визуално представляват бранда пред аудиторията му и го отличават от конкуренцията.

Знаем, звучи леко смътно. Затова, ще навлезем в малко повече подробности.

— Какво съдържа визуалната идентичност?

Логото (подробности за него ще научите в следващ пост) поставя началото и е в основата на една идентичност. Чрез него, една компания или бранд могат да се идентифицират пред аудиторията си и да останат в нейното съзнание.

Едно лого, обаче, не е достатъчно, за да стане един бранд наистина разпознаваем. То трябва да е подкрепено от цялостен графичен стил, който да създаде визуалния характер на бранда.

Помислете за някой ваш приятел, познат или роднина. Бихте могли да го познаете от далеч, в тъмното или в тълпа от хора, нали? Това е, защото във вашето съзнание той или тя има ключови визуални характеристики, които ви помагат лесно да го/я идентифицирате. Такива могат да бъдат прическата, дрехите (и по-конкретно стила на обличане), телосложението, походката и др. Е, подобен е и случаят при различните марки, с добре изградена и консистентна визуална идентичност. Към нея можем да причислим следните елементи и материали:

Цветова палитра

Със сигурност можете да се сетите за бранд, който познавате само по цветовете, които използва. Червена напитка? Лилав шоколад? Жълта бензиностанция? Именно.

Добре подбраната и консистентно използваната цветова палитра има и способността да предизвика множество и различни емоционални реакции или успешно да предаде символика, свързана с една компания или марка, което може да е в основата на подбора на цветове.

Обикновено, дизайнерът дефинира от 1 до 3 основни цвята за един бранд, понякога допълнени от още няколко второстепенни. След създаване на цветовата палитра, всички материали трябва да бъдат създавани с нея.

Разбира се, трябва да имаме предвид, че и липсата на цвят, или по-точно избора на бяло и черно, също може да бъде добър.

Изображения

Може да звучи странно, но ако се замислите за някои от по-големите брандове, най-вероятно бихте стигнали до заключението, че дори и фотографиите или илюстрациите, които използват в материалите си, имат доста сходства.

Това е така, защото изображенията също са основна част от визуалната идентичност и е важно тяхната стилистика да бъде добре дефинирана и следвана.

Един лесен пример, който можем да дадем отново идва от Coca-Cola. Обикновено, фотографиите, които използват са в по-топла цветова гама, с присъстващи червени елементи (покривка, дрехи или друго) и показващи естествено и по-небрежно изглеждаща ситуация със членове на семейство или с приятели.

Графични елементи

Eдна добре направена визуална идентичност може да съдържа в себе си и набор от различни по големина и вид графични елементи, които да допринасят за визуалното разнообразие на материалите на бранда, като същевременно създават още една възможност брандът да се различи и запомни.

Като един по-скорошен пример можем да вземем ребрандирания Telenor или, иначе казано, Yettel. В комбинация с типографията (за това в следващата точка) и цветовете, дизайнерите на Yettel преплитат няколко прости, геометрични форми, които образуват по-цялостен стил на бранда, разнообразяват визиите му, но същевременно гарантират консистентност и разпознаваемост във всички платформи.

Шрифтове (типография)

Може да ви се струва странно, но изборът на шрифт също е важен и не се свежда само до това дали изглежда добре.

Шрифтът, било то в логото или материалите, има функционална и емоционална роля в идентичността и също може да допринесе за цялостната завършена визия и разпознаваемост на бранда.

Така например, ако в материалите на една компания присъства т.нар. sans serif-eн шрифт (изчистен и геометричен), те могат да изглеждат по-сериозно и модерно. Ако пък се избере serif-ен шрифт (с малки, геометрични елементи в краищата на буквите), визията ще придобие един по-изискан вид. Ако пък искате вашият бранд да изглежда свеж и игрив, може би шрифтове в по-артистичен и ръчно-направен стил биха били правилният избор.

Нужно ли е вече да споменаваме, че веднъж избрана, бранд типографията трябва да се следва постоянно и във всички материали?

Физически материали

Материалите, които могат да бъдат докоснати от един клиент като визитки, брошури, опаковки и дори малки предмети като химикалки и флашки, имат потенциал да бъдат в основата на представянето на една компания. Затова, следвайки създадената визуална идентичност, комбинираща изброените по-горе елементи, материалите придобиват важна роля.

Визии

Както и в предишната точка, така и тук, комбинацията от гореизброените елементи може да оживее и да сработи правилно във бранд визиите, било то на билборд, постер или предвидени за обикновен пост в социалните мрежи.

Интериорен дизайн

Да, дори интериора на даден обект може да прошепва и да напомня за бранда, към когото принадлежи.

Убедени сме, че ако ви пуснем в един ресторант на McDonalds или пък в един от офисите на някой от големите оператори в страната, веднага ще разберете къде сте, дори и без да видите тяхното лого.

Затова е много важно, интериорът също да следва създадената стилистика и да стане още една точка, в която потребителите да бъдат свързани с вашият бранд.

Визуалната идентичност може да съдържа различен брой други елементи, но това са едни от основните и най-важните.

Може и за момента да не сте напълно убедени, че визуалната идентичност е толкова важна, но замислете се следното - дали един бранд, чиито материали всеки път са с различни цветове и шрифтове, с различен вид графики и фотографии, с различно направено лого, може да стане лесно разпознаваем и да се “закотви” в съзнанието на потребителя? Убедени сме, че подобно нещо граничи с невъзможното.

След като прочетохте всичко това, смятате ли, че вашият бранд има добре изградена визуална идентичност? Или пък нещо му липсва?

Надяваме се, че нещата вече звучат по-ясно и логично. В следващи статии ще си поговорим повече по темата, като ще изясним въпроси като “Защо визуалната идентичност е толкова важна за един бранд?” и “Какво прави една визуална идентичност добра и работеща?”.