Трите основи на едно добро лого

Всеки знае, че в днешно време, логото е от изключителна важност за една компания и тя задължително трябва да има такова.

Какво всъщност е лого? Най-опростената дефиниция е следната:

Графичен знак, емблема, символ или стилизирана типографска репрезентация на името на компания, организация или продукт.

Звучи простичко, нали? Е, макар и дефиницията да е кратка и ясна, лого дизайнът крие зад себе си много повече подробности, както и писани и неписани правила за работа.

В една от лекциите си, Sagi Haviv прекрасно успява да опише и обобщи трите основни критерии за създаването на едно добро и работещо лого. То трябва да е:

— Подходящо

Представете си една красива жена, която е поканена на изискана гала вечеря, която е организирана с цел да отпразнува….нещо си. След кратки приготовления и малко по-дълъг път до дестинацията, жената пристига на входа, където висок и строен мъж посреща гостите с голяма усмивка. Когато идва нейният ред да пристъпи към портала, мъжът вижда красивата жена облечена в нежна, изискана и сатенена...пижама. Меко казано неподходящо, нали?

Когато става въпрос за лого дизайн, нещата стоят по горе-долу същия начин - сама по себе си пижама е страхотна, но е доста по-подходяща за парти с преспиване в двореца, отколкото за гала вечеря. Това, което се опитваме да кажем е, че логото трябва да е подходящо за заобикалящата го обстановка. Тоест, то трябва да е подходящо както за същността на самия бранд, така и за целевата си аудитория и сферата на дейност на компанията.

Представете си шарено, handmade лого, предвидено за ултра-луксозен бранд. Или пък за изискано, златно лого за сервиз за автомобили. Не се връзва особено, нали?

А сега си представете, същото това изискано и златно лого, създадено за марка скъпи френски парфюми. Разбрахте накъде бием, нали?

— Отличително и запомнящо се

Когато една компания се появи на пазара или създаде нов продукт, една от най-важните цели е тя да се отличи от конкуренцията. Това, разбира се, може да се случи с различни или по-качествени продукти, обслужване, цена и др. Но доста често може да се случи и благодарение на своето лого (и цялостна визуална идентичност като допълнение). Ако тенденцията при тункваните вафли е логото да е с по-разчупен шрифт, а цялостната им цветова гама да е в черно, бяло и червено и всички вафли на рафта се сливат и не се различават лесно на пръв поглед, то дали не би било по-успешно (що се отнася то отличителност) вашата да е в зелено, жълто или друг, контрастиращ цвят? Ако преди години, в магазина е имало 5 вида от даден продукт, то днес има над 50. И ако всички вървят в една тенденция, отличаването би било много лесно ако просто избягате от нея. (стига през цялото време да спазвате и предишната точка)

А “Запомнящо се” е може би най-популярният критерии, който потенциални клиенти задават за логото на техния бранд. Но всъщност какво значи това? (тази точка е много тясно свързана със следващата)

Преди години, компанията Signs.com провежда проучване, което има за цел да провери колко добре помним логата и цветовете на 10 големи бранда и дали можем да ги нарисуваме по спомен. Според вас, кои са логата и брандовете, които са се представили най-добре на теста? Разбира се, тези с най-семпли и изчистени лога, които са съставени от по-малко цветове и графики. И това ни отвежда към следващата точка.

— Семпло

За колко наистина големи бранда се сещате, чието лого е излишно сложно с много детайли? Съмняваме се, че можете да изброите повече от 1-2. Това е така, защото те са осъзнали, че семплото (и запомнящо се) лого работи в пъти по-добре от креативното и арт решение.

Kолкото по-изчистено, колкото по-просто като форма е едно лого, толкова по-лесно може да бъде запомнено.

Освен това, използването на едно доста опростено лого е много по-лесно. Без проблеми, то може да бъде пресъздадено както в гигантска светеща табела, така и намалено до милиметри, така че да се изобразява добре на малък екран, като този на вашия смартфон.

— [Бонус] Подкрепено от силна визуална идентичност

Логото, само по себе си, е изключително важно, но то е само една (макар и основна) от съставните част на т. нар. Визуална Идентичност. Най-просто казано, визуалната идентичност на един бранд е цялата съвкупност от визуални материали, които са обединени от единен графичен стил, който в огромна степен придава характер и спомага за налагането и отличаването му в съзнанието на потребителите.

Разбира се, това е доста обобщена дефиниция, която не може да бъде достатъчна. Затова, в една от предишните ни статии дефинирахме много по-подробно какво е визуалната идентичност, а в друга обяснихме защо тя е толкова важна.

И последно - дори и да решите да не спазите нито едно от горните правила, да бъдете бунтари и да си кажете “А бе, тези какво пък разбират”, то поне се опитайте да избягате далееееч, далеч от вече изключително клишираните и прекалено често използвани логото стилове като тези. Със сигурност няма да помогнат нито за това да се отличите, нито да бъдете запомнени лесно. Светът няма нужда от още едно лого на компания в имотния бизнес, което има покрив над името.