Важността на Визуалната Идентичност за създаването на силен бранд

Създаването на разпознаваем, и още повече различим бранд, е една от най-важните важните стъпки за един успешен бизнес. Във време, в което пазарът е препълнен с всякакъв вид брандове, продукти и услуги, отличаването от конкуренцията е от съществено значение.

В предишната ни статия говорихме за това какво всъщност е Визуалната идентичност. След като изяснихме това, е време да обясним защо всъщност тя е толкова важна и в какви аспекти подпомага развитието на даден бранд.

Но преди всичко:

— Какво прави една Визуална Идентичност работеща?

Тя може да бъде изключително полезна за развитието на даден бранд, но това може да бъде истина само тогава, когато тя е добре направена и с мисъл за конкретния бранд и неговата аудитория или клиенти. Тя трябва да бъде:

Подходяща

Много често, собствениците на бизнес разчитат на лична настройка и вкус когато взимат решения, свързани с дизайна, но това често не работи добре и понякога може да навреди на бранда, защото при създаването на една визуална идентичност, трябва да се имат предвид много и най-различни фактори, които не винаги може да са по вкуса на собственика, но да са точно в целта с целевата аудитория.

Затова, преди всичко, визуалната идентичност трябва да е подходяща. Подходяща за индустрията, аудиторията и (ако има) съществуващите клиенти, за начина по който трябва и искате да изглежда и да се чувства бранда в съзнанието на хората.

Различна

Може да звучи странно, но ако се замислите за някои от по-големите брандове, най-вероятно бихте стигнали до заключението, че дори и фотографиите или илюстрациите, които използват в материалите си, имат доста сходства.

Това е така, защото изображенията също са основна част от визуалната идентичност и е важно тяхната стилистика да бъде добре дефинирана и следвана.

Един лесен пример, който можем да дадем отново идва от Coca-Cola. Обикновено, фотографиите, които използват са в по-топла цветова гама, с присъстващи червени елементи (покривка, дрехи или друго) и показващи естествено и по-небрежно изглеждаща ситуация със членове на семейство или с приятели.

Семпла

Често, и дизайнери и собственици на бизнес, се изкушават да прекалят с графиките и детайлите. Но това рядко може да бъде добра идея. В повечето случаи, колкото по-семпъл е дизайнът, толкова по-лесно той може да бъде запомнен. А комбинацията от семпъл и различен стил, може да бъде много успешна и, съответно, да сработи много добре за бранда.

Вечна

Никой не може да предположи колко време ще съществува един бранд или продукт. Но работейки с идеята да създадем идентичност, която ще съществува дълги години, можем да създадем нещо много по-успешно. Вместо да следваме тенденции, които ще са актуални година или две, винаги е по-добър вариант да заложим на изпитани похвати и стилове, които остават актуални с времето, без да са жертва на вкусове или модни посоки. Така, няма да ни се налага да правим редизайн през Х години.

Функционална

Когато се създава една визуална идентичност, винаги трябва да се има предвид как и къде ще бъде използвана тя. Ще се произвеждат ли принт материали? Ще бъде ли брандът активен в социалните мрежи и уеб средата? Ще бъде ли представян дизайнът в интериора? Ако идентичността е направена добре, то не би имало никакви проблеми с използването ѝ във всякакъв вид среда, с каквито и да е материали.

— Какво съдържа визуалната идентичност?

Визуалната идентичност на вашата марка е това, което влияе на възприятието и оставя трайно впечатление у хората. Тя може значително да допринесе за работата на бранда и успеха на бизнеса.

Разграничаване

Както споменахме вече няколко пъти (и ще споменаваме още много занапред), едно от най-важните неща за един бранд е той да се отличи на пазара.

Свързаност

Ако вашата идентичност е добре направена, то е почти сигурно, че тя ще бъде харесана от вашата аудитория. Ако пък, аудиторията харесва как изглежда и се чувства вашият бранд, тя неминуемо ще може по-лесно да се свърже с и да разбере вашия бранд. Съответно, много по-лесно една група хора, може да бъде превърната в група клиенти.

Консистентност

Консистентността е ключова във всички аспекти на брандинга, но когато става въпрос за вашата визуална идентичност, това е особено важно. Поддържането на консистентна визуална идентичност ще подпомогне сигурното клиентско изживяване, което в крайна сметка ще насърчи лоялността към марката. Колкото повече потребители разпознават вашия продукт, толкова по-лесно е за тях да го търсят или предпочитат пред другите.

Лоялност

Най-просто казано, клиентите са лоялни към марки, които познават и на които имат доверие. Според едно проучване, 84% от клиентите са по-склонни да останат лоялни към марка, чиито ценности съвпадат с техните. Силната и добре дефинирана визуална идентичност улеснява клиентите да разчитат на дадена марка. Колкото повече вашите клиенти разпознават и са добре запознати с вашия продукт или услуга, толкова по-силни стават връзките им с тях.

Ако трябва да обобщим, добре направената визуална идентичност е това, което може изключително добре да помогне на бизнеса ви да се отличи на пазара, да мотивира хората да работят с вас или да купят вашия продукт, както и да останат ваши клиенти за дълго време. А от бизнес книгите знаем, че няма по-добри клиенти от редовните. Всичко това, прави визуалната идентичност изключително важна и ценен актив за един бизнес.