Визитката е мъртва, да живее визитката

Макар и на пръв поглед да е старомодна, визитката ще остане едно от нещата, които имат изключително значение за един професионалист.

Сещате ли се за онази сцена в Американски психар? (на английски American Psycho) в която Крисчън Бейл едва не получава инфаркт от завист, сравнявайки и анализирайки визитките на колегите си?Е, в реалният свят нещата не стоят точно така, но на моменти могат да са доста близо, особено ако на едно място са събрани известен брой амбицирани професионалисти.

Според някои специалисти, употребата на визитки започва още през 15-ти век в Китай и стига до Европа през 17-ти и оттогава до днес е неизменна част от бизнеса и бизнес етикета.

Макар и визитките да са доста стар похват и света да се дигитализира все повече, те все още нямат намерение да изчезват и остават актуални и ценени. Най-различни технологии и апликации за смартфони са се опитвали да я заместят, но това трудно ще се случи и трудно ще победят ефекта на добре направената визитна картичка.

Главната цел на една визитка, разбира се, е човекът срещу вас да запази контактите ви. Но защо толкова често се случва така, че тя бива изхвърлена в коша? Защото не впечатлява. Много хора са приели визитката за задължителна, но не обръщат истинско внимание на детайлите и качеството, а просто нахвърлят нещо набързо, колкото да имат.

— За да е ефективна една визитка, тя трябва да впечатлява.

За нашите визитки сме използвали дебел картон, кадифено покритие и топъл печат с медено фолио. Този разход (или по-скоро инвестиция) ни се е отблагодарил многократно и ни е представял изключително добре пред потенциални клиенти. Само докосвайки ги, хората вече са впечатлени за старанието и вниманието към детайла, което сме обърнали. А каква по-добра реклама за един професионалист от подобни впечатления?

— Обърнете внимание на детайлите и материалите

С напредването на годините и технологиите, печатната индустрия успява да предложи все повече интересни ефекти, картони и покрития, които могат да направят едно обикновено парче картон във впечатляваща презентация за вас и бизнеса ви. Ето няколко идеи и похвати, които могат да вдигнат нивото:

Топъл печат | Credits: Graphasel & KIND
Частичен/релефен UV лак | Credits: Human . & Rock Design
Щанцирани/Изрязани по форма | Credits: Hue & Nicky Genov
Нестандартни материали като метал или акрил | Credits: Rock Design

Списъкът е доста дълъг и единствената пречка може да бъде липсата на въображение (но благодарение на интернет, лесно могат да се намерят идеи).

— Възползвайте се от технологиите

Няма как да игнорираме и напредъка на технологиите. А защо пък и да не се възползваме? В края на 2018 година, Antalis представи хартия, с възможност за употребата на вграден NFC чип, който може да бъде програмиран да изпълнява един куп интересни функции в момента, в който някой допре телефона си до нея. Най-лесните примери, които мога да спомена са автоматично запаметяване на контакти или отваряне на уебсайт. QR кодовете също могат да изпълняват подобни функции, но не са толкова впечатляващи технологично, а и като дизайнер ми е трудно да приема употребата им.

Каквото и да правите, важното е вашата визитка да е впечатляваща, да ви представя в най-добра светлина, да мотивира получателя да я запази и впоследствие да се свърже с вас. Забравете за евтините и скучни картички, направени на промоция в копирен център.

Как изглеждат вашите визитки и готови ли са те да продават?